Certificate verzi - energie regenerabila
Cuvinte cheie: energie regenerabila
Certificate verzi - energie regenerabila
Fabrica de Bani
Vezi comentariile! Tipareste! Trimite unui prieten!

21 iulie 2008

Sistemul de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie, precum si modalitatile de implementare a schemei de sustinere a producerii acesteia prin certificate verzi, a fost aprobat recent de Guvern, printr-o hotarare (16 iulie 2008).

Schema de sustinere prin certificate verzi se aplica pentru energia electrica produsa si livrata in reteaua electrica, din urmatoarele surse de energie regenerabila: energie hidro utilizata in grupuri electrice din centrale cu o putere instalata de cel mult 10 MW, energie eoliana, solara, geotermala, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deseurilor (gaz de depozit), gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate. 

Producatorii de energie electrica din surse regenerabile de energie care beneficiaza de aceasta schema de sustinere participa in mod distinct atat la piata de energie electrica, prin vanzarea energiei electrice produse, la pretul pietei, cat si la piata certificatelor verzi, prin vanzarea certificatelor verzi primite. 

Schema de producere a energiei electrice, pentru fiecare grup electric individual se deruleaza pe o perioada de:
a) 15 ani pentru energia electrica produsa in grupuri electrice noi;
b) 5 ani pentru energia electrica produsa in grupuri electrice din import si grupuri electrice introduse pe teritoriul Romaniei din statele membre UE, care au mai fost utilizate pentru producerea energiei electrice pe teritoriul altor state;
c) 10 ani pentru energia electrica produsa in grupuri hidroelectrice construite inainte de 1 ianuarie 2004 si retehnologizate;
d) 8 ani pentru energia electrica produsa in grupuri hidroelectrice construite inainte de 1 ianuarie 2004 si care nu au fost retehnologizate. 

Pentru promovarea producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie, in Romania se aplica sistemul cotelor obligatorii de certificate verzi combinat cu sistemul de comercializare a certificatelor verzi. 

Cotele obligatorii anuale de certificate verzi pentru perioada 2008 – 2020 sunt:
Anul Cota anuala obligatorie
2008        5.26%
2009        6.28%
2010        8.30%
2011        8.3%
2012        8.3%
2013        9.0%
2014      10.0%
2015      10.8%
2016      12.0%
2017      13.2%
2018      14.4%
2019      15.6%
2020      16.8%

Operatorul de transport si sistem emite lunar producatorilor certificate verzi pentru cantitatea de energie electrica din surse regenerabile de energie produsa si livrata in retea, astfel:
1. trei certificate verzi pentru fiecare 1 MWh livrat in reteaua electrica de producatorii de energie electrica din energia solara;
2. un certificat verde pentru fiecare 2 MWh livrati in reteaua electrica de producatorii de energie hidroelectrica produsa in centrale cu puteri instalate de cel mult 10 MW si care nu au fost retehnologizate;
3. un certificat verde pentru fiecare 1 MWh livrat in reteaua electrica de producatorii de energie electrica din surse regenerabile altii decat cei decat cei mentionati, cu respectarea prevederilor legale. 

Furnizorii de energie electrica sunt obligati sa achizitioneze anual un numar de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii si cantitatea de energie electrica furnizata anual consumatorilor finali. 

Producatorii de energie electrica din surse regenerabile de energie pot vinde certificatele verzi primite pentru energia electrica livrata in reteaua electrica pe piata contractelor bilaterale sau pe piata centralizata a certificatelor verzi. 

Pentru perioada 2008-2012 pretul de tranzactionare a certificatelor verzi se limiteaza intre minim 27 euro/certificat si maxim 47 euro/certificat, calculate in lei la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de Banca Nationala a Romaniei, pentru luna octombrie din anul precedent. 

Persoanele fizice ce detin unitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalata sub 1 MW pe loc de consum pot beneficia din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciul de regularizare a consumului de energie din surse regenerabile. De acest sistem pot beneficia, de asemenea, si persoane juridice ce detin unitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalata sub 1 MW pe loc de consum.

Ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie trebuie sa reprezinte 33% din consumul intern brut de energie electrica in anul 2010, 35% in anul 2015 si 38% in anul 2020; La indeplinirea acestor tinte se ia in considerare si contributia energiei electrice produse in centrale hidroelectrice cu puteri instalate mai mari de 10 MW, precizeaza Biroul de presa de la Palatul Victoria.


Comentarii:

doru la 06 mai 2012 20:30

CUM POT BENEFICIA PROPRIETARII DE PADURE,PERSOANE FIZICE DE CERTIFICATE VERZI PE CARE SA LE POT VALORIFICA LA BURSA. VA MULTUMESC.


Adrian Firimita la 12 februarie 2012 11:34

Cumpar paduri de foioase pentru exploatare sau ocol silvic privat pana la 50.000 de hectare.
Tel 0744178715


sarvas teofil la 01 februarie 2012 22:53

Buna ziua,
m-ar interesa si pe mine daca pentru padure se pot primi certificate verzi (CO2) pe care sa le valorific apoi ulterior celor interesati.Am aproape 50 ha de padure - foioase de 60 ani.
Va multumesc


alexandru B la 04 ianuarie 2012 09:16

Buna ziua
Doresc sa stiu daca pentru padure se pot primi certificate verzi (CO2) pe care sa le valorific catre societati private cu un grad mare de poluare. Detin 500 Ha de padure si sunt interesat cate vertificate pot primi / daca se pot primi.
Va multumesc anticipat si daca e posibil astept un raspuns pe mail.


meianu la 07 noiembrie 2011 17:30

daca doriti informatii despre certificatele verzi, contactati-ma pe mail


cojocaru la 01 februarie 2011 11:16

CUM POT BENEFICIA PROPRIETARII DE PADURE, PERSOANE FIZICE, DE CERTIFICATE VERZI PE CARE SA LE POATA VALORIFICA LA BURSA. IN ZONA UNDE DETIN PADUREA AU APARUT, IN VARA LUI 2010, CETATENI DIN GERMANIA SI CEHIA CARE DORESC SA CUMPERE PADURI PENTRU A OBTINE CERTIFICATE VERZI. EU CUM POT FACE ASTA, FIIND PROPRIETAR DE PADURE? IN ACEST CONTEXT, VA ROG SA-MI INDICATI SURSE DE DOCUMENTARE SAU INSTITUTII SI FIRME CARE MA POT AJUTA SA APROFUNDEZ PROBLEMATICA PENTRU A ACTIONA IN CUNOSTINTA DE CAUZA.
VA MULTUMESC.


Andrei la 22 decembrie 2010 04:28

Buna ziua,

Lucrez cu niste parteneri peste hotare, care ar fi interesati in integrarea unui parc solar ca marime intre 30-50 MW, in Romania. Daca ati fi interesati sa colaboram cu informatii va rog frumos sa ma contactati. Multumesc.


MARCEL la 01 noiembrie 2010 18:42

CUM POT BENEFICIA PROPRIETARII DE PADURE,PERSOANE FIZICE DE CERTIFICATE VERZI PE CARE SA LE POT VALORIFICA LA BURSA. VA MULTUMESC.


Lupa Constanta la 11 august 2010 20:44

Am doua intrebari daca poate sa-mi spuna cineva cate ore ar putea functiona in zona ialomita un panuo fotovoltaic ca sa fie eficient si a doua intrebare daca este rentabila fara prea mari eforturi dupa instalare de ce nu se grabeste nimeni din elita smecherilor sa faca astfel de ferme?


radu : completare la ce am scris mai devreme la 15 aprilie 2010 23:10

Pentru fiecare 1MWh livrat in retea primiti 1 Certificat Verde.

Deci pt Pless Johann pt 1,68 MW: nr certificate verzi pe care o sa le primiti= cantitate MWh livrata in retea. Livrati 1000MW o sa primit 1000 Certificate Verzi. Livrati doar 250MW atunci o sa primiti doar 250MW. Nu conteaza puterea instalata si cantitatea livrata in retea.

Acelasi raspuns si pt. Medrea Eduard


radu la 15 aprilie 2010 23:02

Nu sunt un specialist in aceasta problema (eu doar lucrez pe piata de capital) dar din cate am inteles pretul certificatelor verzi se tranzactioneaza, deci pretul lor variza in functie de cerere si oferta. Pt domnul de mai inainte ce a intrebat citez "Cu cat se poate vinde 1MW de energie electrica regenerabila produsa din biomasa", rapspunsul este : in functie de cerere si oferta, cu alte cuvinte luna asta puteti obtine 27 euro si luna urmatoare 47 euro. In plus nu conteaza cum este produsa energia atata timp cat este din surse regenerabile eligibile sa participe in sistemul de tranzactionare al Certificatelor Verzi, sunt cele enumerate in articolul de mai sus. Cand se introduce oferta de vanzare in sistem nu se face o separatie pe surse de producere a energiei, ci se introduce doar nurmarul de certificate pe care doriti sa le vindeti si pretul care trebuie sa se regaseasca in limita 27 Euro - 55 Euro. Ca sa inteletgeti mai usor piata certificatelor verzi administrata de OPCOM este foarte asemanatoare cu o bursa a actiunilor sau o bursa a petrolului unde preturile variaza zilnic. Sper ca am putut fi de ajutor.


Pless Johann la 11 februarie 2010 21:32

Vrem sa construim o instalatie biogaz in Romania.
Cate certificate verzi primesc pentru 1,68 MW.
Ce pret primesc pe un KW curent livrat in Retea.

Multumesc

Dr. J.Pless


Medrea Eduard la 10 februarie 2010 01:42

Buna seara, am aceeasi problema ca domnul si doamna de mai sus: as dori sa stiu cu cat se poate vinde 1 MW de energie electrica regenerabila produsa din biomasa si deasemenea daca se poate, care este valoarea unui certificat verde pentru acest tip de centrala(ceva mai explicit decat limitele de 27, respectiv 47 euro daca se poate).Imi puteti trimite un e-mail va rog?Va multumesc anticipat!


stroila maria la 29 octombrie 2009 00:17


bunaseara,am un asociat italiian care are contract cu enel si intentioneaza sa produca energie biomasa in romania,va rog mult sa-mi spuneti cat primeste pt 1000 DE KW IN EURO SAU CERTIFICATE VERZI PT CA IN ITALIA PRIMESTE 170 EURO PT 1000 KW.VA MULTUMESC


idolu marius la 13 octombrie 2009 19:51

bunaseara,am un asociat italiian care are contract cu enel si intentioneaza sa produca energie biomasa in romania,va rog mult sa-mi spuneti cat primeste pt 1000 DE KW IN EURO SAU CERTIFICATE VERZI PT CA IN ITALIA PRIMESTE 170 EURO PT 1000 KW.VA MULTUMESC


vacaru andrei bogdan la 19 iunie 2009 14:40

buna ziua,am o rugaminte la dumneavoastra ce trebuie sa intocmesc pentru a distribui/vinde energie electrica produsa prin panouri solare!!! Va multumesc mult !! Va rog frumos daca imi puteti trimite pe adresa de mail .


zodieru silviu la 17 mai 2009 03:06

buna ziua, eu as vrea sa imi instalez 2 centrale eoliene verticale cu putere nominala in jur de 10kw/h (proiectate si construite de mine) si as vrea sa distribui spre reteaua publica elecrticitatea pe care nu o voi folosi (in jur de 7-8kw/h). imi puteti trimite un e-mail, va rog frumos cu actele ce va trebui sa le intocmesc pentru a putea distribui/vinde energia electrica produsa. va multumesc anticipat.


Adauga un comentariu:
 
Nume:  
Email:    
Cod verificare:  
Comentariu:  Cauta in site

Alte stiri din domeniu

Gaze: interconectare amanata

Incepe forajul la sonda Domino-2

Un nou zacamant de petrol descoperit in Marea Neagra

Cererea mondiala de petrol va creste in 2015

Obligatii pentru producatorii de gaze


Curs valutar

1 EUR = 4.4408 RON
1 USD = 3.2929 RON
1 GBP = 5.6202 RON


Termeni si conditii | Contact | モンクレール ダウン UGG ブーツ RSS Feed
(1.703)

シャネル 財布 コーチ アウトレット グッチ 財布 ルイヴィトン 財布 プラダ バッグ