Biotehnologie pentru porumb rezistent la seceta
Fabrica de Bani
Vezi comentariile! Tipareste! Trimite unui prieten!

09 iunie 2009

Cercetatorii companiilor Monsato si BASF au anuntat astazi obtinerea unui soi imbunatatit de porumb rezistent la seceta. Solutia aplicata a fost folosirea unei gene care conduce la obtinerea porumbului rezitent la seceta din prima generatie – oferind recolte stabile de porumb pe suprafetele cultivate, anunta The News Market. Acest produs constituie prima productie de porumb rezistent la seceta obtinut prin biotehnologii. 

Companiile au anuntat ca porumbul rezistent la seceta contine gena cspB, de la Bacillus subtilis. Gena cspB reprezinta molecule de proteina existenta in natura care se leaga de ARN facilitandu-i functionarea. Gena a fost identificata pentru prima data intr-o bacterie expusa la frig, dar cercetari ulterioare au demonstrat ca cspB ajuta plantele sa suporte stresul cauzat de seceta. Cercetatorii de la Monsato au publicat aceste descoperiri in revista de specialitate Plant Physiology. 

In porumb gena scpB ajuta planta sa continue cresterea si dezvoltarea in perioade de alimentare inadecvata cu apa. Porumbul este vulnerabil la seceta mai ales in perioada de maturizare reproductiva. Combatand efectul secetei asupra plantei, cspB sustine stabilitatea recoltei. Imbunatatirea stabilitatii recoltei este importanta si in perspectiva unei ploi abundente neasteptate. 

Robert Fraley, seful departamentului de cercetare de la Monsato a subliniat importanta sustinerii investitiilor in cercetare-dezvoltare si a subliniat ca soiul de porumb obtinut este un instrument in lupta cu provocarile cu care se confrunta agricultura in zilele noastre.

Monsanto si BASF au anuntat ca noul soi de porumb va fi accesibil pe piata in prima parte a lui 2012, dupa ce se vor obtine toate aprobarile necesare. Ambele companii au anuntat ca au initiat formalitatile necesare pentru a primi aprobarea de cultivare a noului soi in SUA si Canada, si de import al porumbului din acest soi in Mexic, UE si Columbia. Vor urma si alte asemenea solicitari de aprobare pentru noi zone.

In fiecare an aproximativ 10-13 milioane de acri de teren agricol insamantat cu porumb in SUA este afectat de – in cel mai bun caz, - seceta moderata. Confrom studiilor efectuate anul trecut pe tere in SUA, soiul de porumb tolerant la seceta asigura o cantitate cu 6-10% mai mare de boabe (7-10 buseli/acru in zone und eproductia medie este de 70-130 buseli/acru). 

Colaborarea in obtinerea de soiuri rezistente la seceta este parte a colaborarii in cercetare-dezvoltare si comercializare incheiata intre BASF si Monsato in martie 2007. Cele 2 companii au convenit sa investeasca impreuna 1,5 milioane de dolari in perioada colaborarii , pentru obtinerea unor recolte mai stabile si mai rezistente la conditii de mediu adverse (cum este si seceta). 

Pordusul de prima generatie obtinut este parte a unei familii de multe generatii de produse tolerante la seceta obtinute prin metoda biotehnologiei pe care cele doua companii intentioneaza sa o scoata pe piata in urmatorii 10 ani. BASF si Monsato continua cercetarea pentru utilizarea si a altor gene sau a altor trasaturi abiotice tolerante la stres. Printre ele – porumb tolerant la seceta de generatia a doua, aflat acum in faza de testare de laborator si de camp.Adauga un comentariu:
 
Nume:  
Email:    
Cod verificare:  
Comentariu:  Cauta in site

Alte stiri din domeniu

Cum sa slabesti dormind

Vanilia ajuta la slabit

Scandalul anticoagulantului Pradaxa

Lumbago: paracetamolul, ineficient

Fructe si legume cultivate in spatiu


Curs valutar

1 EUR = 4.3873 RON
1 USD = 3.2638 RON
1 GBP = 5.5451 RON


Termeni si conditii | Contact | モンクレール ダウン UGG ブーツ RSS Feed
(1.234)

シャネル 財布 コーチ アウトレット グッチ 財布 ルイヴィトン 財布 プラダ バッグ