Call in cateva zile - Programul transnational pentru Europa de Sud-Est
Fabrica de Bani
Vezi comentariile! Tipareste! Trimite unui prieten!

17 noiembrie 2009

Urmariti inregistrarea video a celor 3 sectiuni ale Info-Day aici:

http://www.fabricadebani.ro/utils/video_player.aspx?url=mms://mms.ew.ro/interviu_17112009_2  
http://www.fabricadebani.ro/utils/video_player.aspx?url=mms://mms.ew.ro/interviu_17112009_3  
http://www.fabricadebani.ro/utils/video_player.aspx?url=mms://mms.ew.ro/interviu_17112009_4  


S-a incheiat InfoDay pentru al doilea call (apel de proiecte) in cadrul Programului de cooperare transnationala Sud Estul Europei. Fabricadebani.ro a transmis in direct prezentarile si sesiunile de intrebari si raspunsuri. In curand va anuntam adresa la care veti putea vedea/revedea inregistrarile. Mai jos sunt scurte spicuiri din prezentari si intrebari, ca si power-point-ule.

Al doilea apel de proiecte se deschide in cateva zile.

D-na consilier Simona Ene (Fintinariu), coordonatorul national de program - despre Primul apel de proiecte  si raspunzand la intrebarile din sala (prezentarea power-point):

- S-a lansat pe 5 mai 2008. A avut loc in 2 etape (mai intai expresia de interes, apoi - pentru cele selectate - proiectul integral - FdB), acum va avea loc si al doilea apel. La primul apel, in prima etapa s-a depus doar, electonic, expresia de interes. Comitetul de evaluare a selectat 95 de expresii de interes, invitate sa depuna proiectul complet.

- Primul apel de proiecte - fonduri IPA si FEDR. S-a introdus regula de flexibilitate de 10% pentru orice stat membru.  

- La primul apel evaluarea a avut 3 etape: evaluarea administrativa (data depunerii, completarea tuturor campurilor), evaluarea administrativa (respectarea regulilor pe care un partener trebuie sa le indeplineasca ); evaluarea calitatii. 

- Cum se evalueaza calitatea parteneriatului transnational?: – Statele din aceeasi zona, care se completeaza reciproc, dar se urmareste si structura verticala – sprijinul autoritatilor competente, astfel incat rezultatele sa se poata folosi si dupa incheierea proiectului. 

- Exista recomandare cu privire la numarul de parteneri? – In functie de tema aleasa, este nevoie de un parteneriat suficient de larg ca sa aiba un impact transnational. Este mai greu de conceput un proiect cu impact in toate statele cuprinse de program. 

- Rezultatele primei etape a call-ului – 40 de proiecte mature si de inalta calitate, din care 37 – cu participare romaneasca.


Stephen Halligan, coordonator de proiecte la Secretariatul tehnic comun - despre acele domenii de interes ale celor 4 axe, asupra carora se va focaliza al doilea call (vezi prezentarea power-point):

- Interesul in primul call a fost mare, dar s-a concentrat pe anumite directii. Al doilea call se va orienta spre zonele pentru care au fost mai putine manifestari de interes sau calitatea acestora a fost mai slaba.

- Progarmul este in derulare, deci chiar daca ideea pe care o aveti nu se va regasi in categoriile celui de-al doilea call, se va putea regasi in call-urile urmatoare:

- Axa prioritara 1 – 3 domenii de interventie, a avut o acoperire buna cu exceptia 1.3. Deci, la al doilea call – constientizarea publicului pentru inovare si activitatea in comun a autoritatilor guvernamentale, intarirea sustinerii guvernamentale pentru inovare (nu exista suficiente strategii, etc.). Uneori nu se exploreaza noi cai de a face inovare, de a facilita inovarea. Exista si lipsa de coordonare intre institutii.

-Se poate folosi mai eficient experienta buna acumulata? Stabilirea unor mecanisme de schimb de informare si coordonare pentru cercetare, tehnologie si inovare ale Europei.

- Putem dezvolta societati deschise pentru inovare? Cum putem realiza participarea majoritatii societatii ? A se vedea ca good-practice si exemplul european  "Innovation Circus".

- Interes pentru atragerea tinerilor spre initiative antreprenoriale care sa atraga spre activitatea de cercetare si folosirea intensa a IT&C.

In Axa prioritara 2: protejarea si imbunatatirea mediului inconjurator

2.1 nu va fi inclus in al doilea call.
2.2.
- se asteapta proiecte pentru imbunatatirea politicilor si planurilor de prevenire in comun a riscurilor mediului
- conversia terenurilor, transportul substantelor periculoase
2.3
- proiecte pentru pregatire si transfer de know-how pentru administrarea marii si a lacurilor
- eficienta consumului si a productiei de energie, reducererea emisiilor de carbon ( de contactat: Alessandra Pala, pala@southeast-europe.net) 

Axa prioritara 3 – raman toate
- nu este despre proiecte de infrastructura, ci despre conectarea acestora la alte proiecte
- 3.2 strategii pentru a reduce necesitatea de a te deplasa
- mai buna constientizare a oportunitatilor IT&C
- solutii e-governance
3.3
- dezvoltarea de terminale multimodale
- crearea de retele de inovare in cercetare
- dezvoltarea instrumentelor de IT&C pentru a lega mai bine platformele de inovare
- project manager este Roberta Calcina (calcina@southeast-europe.net) 

Axa 4
- 4.1 si 4.2 nu vor aparea in al doilea call
- proiectele trebuie sa creeze locuri de munca si venit
- promovarea in comun a siturilor istorice
- transnational pooling of specific expertise
- imbunatatirea perceptiei publicului la mostenirea culturala

D-na consilier Simona Ene (Fintinariu) prezinta eligibilitatea cheltuielilor (prezentare power-point):

-  Nu participa intreprinderile - industriale sau comerciale (acestea pot fi subcontractori)
- Nu exista procent maxim sau minim pentru subcontractare, dar intr-un proiect nu pot fi subcontractate toate activitatile, nu se mai justifica roilul lead partnerului. 
- Nu exista avans la acest program. Se face cerere de rambursare, liderul primeste fondurile si le distribuie partenerilor conform cheltuielilor facute, confirmate de controlorul partenerului, care certifica faptul  ca acea cheltuiala s-a facut conform legilor din tara respectiva. Se face conversia in euro la raportare, la cursul info-euro din luna anterioara raportarii
Contabilitatea se tine pe conturi analitice in valuta tarii respective
- Cum pot partcipa ONG-urile? Fondul de Garantare ar putea garanta, macar 80%, pentru ONG? - urmeaza sa se comunice
- In acest moment nu exista avans. MDLPL incearca sa obtina posibilitatea de a acorda o prefinantare, prin cota de cofinantare a statului roman.
- vezi tabel alocari IPA pentru tarile non-UE
- restrictii pentru fondurile IPA: minim 50 000 euro/contract, maxim 300 000 euro/contract. Ex: Daca sunt 3 parteneri din Albania, minimum este de 50 000, unul din cei 3 parteneri semneaza pentru finantarea celor 3 sub foma de contract de grant. Cand se impart activitatile proiectului trebuie avut in vedere ca ei ar putea incepe mai tarziu, deoarece cheltuielile intre aplicare si semnarea contractului nu sunt eligibile.
- FEDR poate finanta activitati pe teritoriul unor tari in afara UE, maxim 10% din valoarea contributiei, cu conditia ca acea chetuiala sa fie in beneficiul UE
- regula de flexibilitate se aplica pentru implementarea unor activitati pe teritoriul statelor non-UE, dar din zona eligibila a programului (ex: o conferinta care se doreste a se organiza in Serbia). Cheltuieli eligibile (aceeasi cu cea la nivel de program). Cheltuielile trebuie detaliate in bugetul liderului de proiect sau al partenerului FEDR.
- NOUTATE! – se poate finanta prin regula de flexibilitate de 20% un partener membru UE, aflat in afara zonei de eligibilitate a programului
- in cazul Italiei – se poate justifica participarea ex. a unui minister care nu este in aria eligibila – in acest caz insa nu este vorba de partener 20%
- partenerul asociat 20% nu are buget propriu, sunt eligibile numai cheltuielile cu transportul si cazarea. Cheltuielile partenerului 20% sunt incluse in bugetul unui partener FEDR

In prima sesiune dupa pauza de pranza, Stephen Halligan a explicat modalitatea de completare a formularului online al expresiei de interes (vezi prezentarea power-point):

Expresia de interest este un e-program, care se uploadeaza pe serverul Secretariatului Tehnic Comun.
Cum se completeaza expresia de interes?
- Trebuie citit Programul operational, manualul programului, ghidul aplicantului si anunturile – disponibile pe site
- Acronimul ar trebui sa nu fie prea obscur (mai bine mai explicit)
- Zona galbena/portocalie trebuie completata din start
- Totul se completeaza in engleza
- Expresia de interes se completeaza de catre lead-partner
- Proiectele trebuie sa aiba o durata de max. 36 de luni
- Sectiunea 5.1 – 1000 caractere. Evaluatorii nu trebuie sa citeasca restul ca sa inteleaga esenta proiectului, aici totul trebuie explicat succint si cat mai clar 
- Trebuie sa ai obiective principale si secundare.
- 5.5. workplan, nu uitati sa verificati bugetul de aici cu cel de la sectiunea 7, unde este defalcat pe parteneri
- Cheltuielile preliminare – nu mai mari de 2%, adica 40.000 de euro

Simona Arghire, Punct National de contact pentru Programul Europa de Sud-Est despre achizitiile publice si externalizarea (vezi prezentarea power-point):
- Daca s-a efectuat o incredintare directa de 10.000 euro si se doreste externalizarea in acelasi an a unei a doua activitati de 8.000 euro (depsesc 15.000 euro pentru incredintarea directa), la a doua achizitie procedura  trebuie sa fie prin cerere de oferta.[ trebuie insumate toate achizitiile cu acelasi CPV facute in acelasi an in diverse proiecte cu finantare europeana].

In incheierea zilei de informare pentru al doilea call al Programului de cooperare transnationala Sud Estul Europei, Stephen Halligan a prezentat cateva consideratii legate de cele mai frecvente greseli observate la primul apel -vezi prezentarea power-point aici.Adauga un comentariu:
 
Nume:  
Email:    
Cod verificare:  
Comentariu:  Cauta in site

Alte stiri din domeniu

Oportunitati de finantare a IMM

Bani pentru „Calea rapida spre inovare” si premii pentru inovare

In 2015, 80% grad de absorbtie

Primul apel pentru propuneri de proiecte pentru Strategia Dunarii

'Fruntasi' la fraude?


Curs valutar

1 EUR = 4.4408 RON
1 USD = 3.2929 RON
1 GBP = 5.6202 RON


Termeni si conditii | Contact | モンクレール ダウン UGG ブーツ RSS Feed
(0.969)

シャネル 財布 コーチ アウトレット グッチ 財布 ルイヴィトン 財布 プラダ バッグ