Caravana inovarii Salonul cercetarii CCIR Programe de finantare Teme in dezbatere Reglementari Energii neconventionale IT&C CIT Social Politic Stiinta si tehnologie Biotehnologie Business InovCluster English Sport/Entertainment Fundatia pentru Democratie, Cultura si Libertate Targuri / Conferinte / Evenimente on line ELI - generatia viitoare alege! IFIN HH_ HEPTech Forum MHTC la Viena MHTC la ICR Budapesta si Viena Acord FDCL EVO - Proiecte 2014-2020 Danube Institute - conferinta finala CCIR - Topul firmelor 2013 CCIR - Receptie in onoarea Corpului diplomatic CCIR - Curs: manipulare pozitiva in discurs CCIR - Investitii in energii regenerabile CCIR - TVA si impozit pe profit CCIR - Oportunitati pentru Fonduri Structurale CCIR - Forum Romania-Spania CCIR - identitate si eficienta personala CCIR - comert electronic si e-business CCIR - Forum Romania-Indonezia CCIR - gestionarea deseurilor DACEA - rezultatele proiectului CAPED - conferinta de lansare INOVCLUSTER - 2012 Conference PRIOCHEM 2012 ESNET-lansare EVOLUTION - conferinta Turnu Severin IGSU 2013 - 80 de ani de protectie civila InovCluster II - introducere+concluzii InovCluster II - foresight textile InovCluster II - foresight constructii masini InovCluster II - electronica, electrotehnica, mecatronica Scoala 149 In memoriam - academicianul Draganescu Danube House - in Belene Salonul Cercetarii 2011 Priochem 2011 Nuremberg 2011 Inovcluster II -etapa3 InovCluster II - Strategia Dunarii InovCluster II - concluzii INCDSB CUTREMURE - IMPACT Valorificarea energiei pe Dunare HANOVRA 2011 EVALUATION - Conferinta de lansare / Start up conference iENA - Nuremberg 2010 Strategia Dunarii - Bucharest Business Forum COMPETITIVITATE LIVE! Diaspora in Cercetarea Stiintifica si Invatamantul Superior din Romania Salonul Cercetarii 2010 Simpozion Protectia Plantelor COMOTI - X3 Noise Clustere etapa a 4- a ECO-BUSINESS - inchiderea proiectului Cercetare pentru o casa moderna Alimentatia sanatoasa si gradina proprie Transport fara carbon Biotehnologii vs Medicina traditionala? De ce nu avem succes pe piata? ECO-BUSINESS Clustere Ce sunt biocarburantii Biotehnologiile in industria alimentara Competitivitate versus dezvoltare durabila Forum Blog RSSProtectia Plantelor lucreaza acum pentru fermieri si mici producatori
Fabrica de Bani
Vezi comentariile! Tipareste! Trimite unui prieten!

11 februarie 2010

Prof.dr. Constantin Horia Iliescu, directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Plantelor face invitatia la simpozionul stiintific anual, cu participare internationala al institutului, care in 2010 are ca tema generala „Protectia plantelor – eficienta economica, sociala si ecologica in contextul unei agriculturi moderne” – care se va desfasura la Bucuresti in perioada 14-16 februarie 2010. Interviul a fost inregistrat in biroul domnului director general. Va invitam sa urmariti inregistrarea video in zona multimedia din partea dreapta a paginii sau sa cititi transcriera de mai jos. Inregistrari video, interviuri si alte materiale de la simpozion vor putea fi consultate in pagina special creata in site aici.

IPP se adapteaza la cerintele fermierilor si a micilor producatori
Combate organismele daunatoare care reduc cu pana la o treime productia mondiala
IPP pune la punct tehnologii pentru obtinerea unor productii mari cu costuri mici
Institutul de Protectia Plantelor omologheaza soiurile modificate genetic

"Suntem la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Plantelor, institut cu state vechi de serviciu – de peste 45 de ani. In prezent, institutul este inclus in reteaua de cercetare a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti”. Asa se cheama academia astazi. 

Institutul are in sarcina in primul rand tehnologiile de combatere sau de prevenire a atacului de agenti patogeni care sunt producatori de boli, de prevenire a atacului de insecte – tot felul de insecte daunatoare pentru tot felul de culturi din Romania, - si are in sarcina si tehnologiile de combatere a buruienilor. Trebuie sa mentionez ca, pe langa Institutul de Protectie a Plantelor, in cadrul Academiei exista si alte institute de cercetare, cum ar fi institutul de la Fundulea, care se ocupa de cereale si plante tehnice, institutul de sfecla si cartof de la Brasov, mai exista institutul de viticultura si vinificatie de la Valea Calugareasca, exista si institutul de floricultura si legume de la Vidra. In cadrul acestor institute exista laboratoare de protectia plantelor care au doua sarcini: sa creeze alaturi de amelioratorii de acolo soiuri hibrid rezistentie la atacul de boli si daunatori si sa colaboreze, bineinteles, cu Institutul de protectia Plantelor care, - mai mult sau mai putin, nu vreau sa supar pe nimeni, - are sarcina de a coordona aceste activitati. Ba mai mult, suntem in masura sa facem cercatarile si testele pentru organismele modificate genetic - ma refer la plante, nu la animale. Si atunci cand se omologheaza un soi de porumb, de grau, de cartof care pasaminte este modificat genetic, testele care se fac pentru a vedea ce se intampla cui aceste organisme se fac aici. Astea sunt teste care se fac la noi. Sunt o serie intreaga de evaluari si schimb de date cu institute similare din Europa.
Ceea ce este foarte important acuma, si pentru asta ne zbatem, este implementarea rezultatelor cercetarii. De foarte multi ani, - eu, din pacate, sunt director aici de 26 de ani, - am trait tot felul de fenomene si politice si stiintifice. De exemplu hibridul: cand au facut hibrizii de floarea soarelui – de aceea am floarea soarelui in spate, am facut parte din echipa care a lansat primii hibrizi de floarea soarelui in lume. Aceste cercetari sunt foarte importante pentru ca lanseaza in practica agricola anumite tehnologii noi. Ceea ce facem noi acum – ne straduim sa implementam, prin diverse cai, mijloace, inclusiv cu ajutorul mass-media , sa punem la dispozitia marii mase de consumatori – acesti devoratori de rezultate, - noutati care le-ar putea permite sa obtina productii mari la un pret mai scazut. Asta este ideea. Din pacate cercetarea veche pe care o aveam era facuta pentru suprafete mari. La ora actuala, datorita noii politici agricole, avem suprafete mici pe care nu mai putem aplica peste tot unele tehnologii (tratamente aplicate cu avionul sau tehnologii sofisticate), ci fiecare mic fermier ne cere si plateste pentru a-I face o tehnologie care sa-I protejeze lanul lui de lucerna impotriva daunatorilor (lucerna mai mult cu puricii are probleme). Deci acesta este acum pasul pe care ne straduim sa-l facem. O sa va povesteasca domnul director stiintific dr. Florin Oancea, aceasta sesiunea a noastra – este un buchet: doua mese rotunde si o sesiune mare in plen, - toata este bazata pe implementarea acestor rezultate. 

Institutul este organizat pe organisme daunatoare, respectiv buruieni pentru plante de cultura, insecte daunatoare si agenti patogeni – virusuri, bacterii, ciuperci. De asemenea, avem un laborator de organisme utile pentru ca noua orientare a cercetarilor pentru protectia plantelor este de a elimina organismele care sunt daunatoare pentru plante si de a mentine, proteja si chiar favoriza dezvoltarea organismelor care sunt utile. Sunt tot felul de insecte, paraziti, daunatori, trebuie sa avem grija sa le protejam pe cele care sunt utile si sa le distrugem pe cele care sunt daunatoare pentru agricultura. Si mai avem un laborator care face testari de produse dupa normele Comunitatii Europene. Avem acreditare pentru laboratorul Good Experimental Practices, care face aceste teste de camp – noi nu facem teste de toxicologie sau de ecotoxicologie, ci numai teste de eficacitate biologica, de utilizare a acestor produse in cadrul noilor tehnologii agricole. Mai mult decat atat, ne straduim sa mentinem legatura intre mai multe discipline de agricultura, de exemplu ameliorare, agrotehnica si alte discipline, pentru ca nu se poate face o buna cultura daca nu avem treaba si cu problemele de protectia plantelor. 

Organismele daunatoare dijmuiesc posibila recolta a planetei cu mai mult de o treime, foarte mult. Incepand de la momentul semanatului, plantarii, etc si pana la depozitare. Adica, daca nu avem grija sa protejam, sa pazim planta sau produsul alimentar finit – degeaba am muncit, degeaba s-au platit banii. Deci, zic eu, nu numai ca director, dar si ca cercetator – 20 de ani am lucrat ca ameliorator de floarea soarelui si creator de hibrizi, - protectia plantelor ramane sa constituie un obiectiv deosebit de important in practica agricola".Adauga un comentariu:
 
Nume:  
Email:    
Cod verificare:  
Comentariu:  Cauta in site


Video
Toate»

Curs valutar

1 EUR = 4.4 RON
1 USD = 3.2715 RON
1 GBP = 5.5528 RON


Termeni si conditii | Contact | モンクレール ダウン UGG ブーツ RSS Feed
(5.422)

シャネル 財布 コーチ アウトレット グッチ 財布 ルイヴィトン 財布 プラダ バッグ